Home

Nieuws 221 x bekeken

Voeden wereldbevolking wordt hele klus

Wageningen - Het is mogelijk om in 2050 de tot 9 miljard mensen gegroeide wereldbevolking te voeden. Maar dan moet landbouwgrond optimaal worden benut. Dat stelt de Wagenings hoogleraar plantaardige productiesystemen Martin van Ittersum.

Van Ittersum zegt dat de huidige landbouwproductie ongeveer 7 gigaton graaneenheden bedraagt. De groei van de bevolking, de verandering van het consumpitepatroon en de teelt van biobrandstoffen zijn belangrijke factoren die een vergroting van de productie nodig maken.
Volgens Van Ittersum is in 2050 naar schatting 12 gigaton aan graaneenheden nodig. Als iedereen gaat eten als de Europeaan nu, dan is nog eens 6 gigaton extra nodig. In totaal 23 gigaton, die haalbaar is met de huidige gewassen en graslanden, aldus Van Ittersum.

De ervaring uit de vorige eeuw leert dat het lukt om de voedselproductie op te voeren zonder veel extra landbouwareaal in te zetten. Maar dat zal niet gemakkelijk gaan, meent de hoogleraar. “De gemakkelijke vooruitgang is al geboekt en de schaarste van bijvoorbeeld fosfaat, water en energie en de klimaatverandering maken het probleem complex. En we zullen veel meer rekening moeten houden met het milieu.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.