Home

Nieuws 1008 x bekeken

Vocht beheersen tegen steeltjesrot

Delfgauw – Natte steeltjesrot, veroorzaakt door micro-organismen na de oogst, vraagt hygiëne en beheersing van de luchtvochtigheid tijdens de bewaring.

Groen Agro Control heeft door het PT gefinancierd onderzoek gedaan naar steeltjesrot bij paprika. Deze natte steelrot wordt na de oogst veelal veroorzaakt door Erwinia, maar ook schimmels kunnen het veroorzaken. Ines van Marrewijk van Groen Agro Control: ”Als het stinkt, dan weet je zeker dat het Erwinia is.”
Uit bemonstering in praktijksituaties blijkt dat Erwinia altijd als besmettingsbron aanwezig is op oogstbakken en sorteerbanden, waardoor beschadigde steeltjes die er mee in aanraking komen geïnfecteerd worden. Ook via gewaswerkzaamheden (via mesjes) en door rotte vruchten op de grond kan besmetting optreden.
In een proef waarbij de steeltjes bewust werden beschadigd, bleek 100 procent van paprika’s na twee weken bewaring aangetast.
Het is zinvol om fust en sorteerder goed schoon te maken, al is dit lastig. Chloor zou daarbij helpen, maar retailers willen vaak niet dat dit daar wordt gebruikt, en het kan transportbanden aantasten.
Juist in het najaar speelt steeltjesrot vaak op, terwijl juist dan aan het eind van de teelt apparatuur en fust het vuilst zijn.
Koude en natte omstandigheden zijn bevorderlijk voor nat steelrot. Het kan daarom helpen om het product eerst wat te laten drogen, alvorens het in de koeling te zetten. Verder de deur van de koelcel op een kier te laten staan, zodat de luchtvochtigheid niet te hoog oploopt. Zeker op moderne bedrijven zijn de cellen veel beter geïsoleerd en gesloten dan voorheen. Veel koelinstallaties werken ook nog zonder ontvochtiging.
In de praktijk wordt soms ook ventilatie aangebracht in bulkwagens waar de oogstcontainers in gelost worden.
Ook flowpacken kan steeltjesrot bevorderen, als vocht in de gesloten verpakkingen natslaat. Maar zelfs met actief leegzuigen van de verpakking blijkt het soms nog lastig om een aantasting te voorkomen.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.