Home

Nieuws 313 x bekeken

Vlees veel minder vet dan twintig jaar geleden

Zoetermeer – Vlees is in twintig jaar een stuk magerder geworden.

Dat meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het vet in vlees is bovendien van een betere kwaliteit. Het bevat meer onverzadigde vetzuren. De gegevens zijn afkomstig van een grootschalig onderzoek dat TNO heeft gedaan in opdracht van het PVV naar de voedingswaarde van vlees. De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in het nieuwe Nederlandse Voedingsstoffenbestand dat volgende maand verschijnt.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de meeste varkensvleesproducten zo’n 20 procent minder vet bevatten dan twintig jaar geleden. Het aanwezige vet bevat 60 procent onverzadigde vetten. Varkenshaas en varkensschnitzel zijn het meest mager.

Kalfsvlees bevat 40 procent minder vet dan twintig jaar geleden. Vrijwel alle kalfsvleesproducten bevatten minder dan 10 procent vet.

Rundvlees is qua samenstelling nog het minst veranderd. het vlees is vrijwel nog net zo vet als twintig jaar geleden. Wel is de samenstelling veranderd. Het aandeel onverzadigd vet in rundvet is gestegen van 47 naar 53 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.