Home

Nieuws

Verlies op regresvordering niet aftrekbaar

Den Bosch - Een directeur groot aandeelhouder (DGA) wordt door de bank aansprakelijk gesteld voor de schulden van zijn bv. Hij betaalt de bank 305.187 euro.

Hiervoor krijgt hij een waardeloze regresvordering op zijn bv. Het verlies op deze regresvordering is volgens Hof Den Bosch niet aftrekbaar.

Kort samengevat is de uitspraak van hof Den Bosch de volgende:

Belanghebbende is DGA van een houdstermaatschappij die alle aandelen van een werkmaatschappij houdt. Belanghebbende is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap(pen). Na aflossing van de bank verkrijgt belanghebbende een regresvordering op de vennootschappen, de waarde hiervan is nihil en in 2006 heeft de houdstermaatschappij opgehouden te bestaan.

In geschil is het antwoord op de vraag of de afwaardering van de regresvordering onder artikel 3.92 Wet IB 2001 kan worden gebracht. Subsidiair stelt belanghebbende nog schending van opgewekt vertrouwen en meer subsidiair strijden partijen nog over de cijfermatige invulling. De inspecteur stelt dat de afwaardering van de regresvordering plaats vindt in de onbelaste aandeelhouderssfeer en niet in de belaste sfeer van de terbeschikkingstelling.

Het Hof oordeelt dat er niet sprake is van een zogenaamde bodemlozeputlening, maar wel oordeelt het Hof dat er door belanghebbende een debiteurenrisico is gelopen dat een onafhankelijke derde niet zou zijn aangegaan. Op grond hiervan is er geen sprake van een negatief resultaat uit overige werkzaamheden.

Het Hof is voorts van oordeel dat belanghebbendes beroep op uit het besluit van de staatssecretaris van 24 mei 2006, CPP2006/76M af te leiden opgewekt vertrouwen niet opgaat. De cijfermatige invulling is vervolgens niet meer van belang. Het hoger beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.