Home

Nieuws 248 x bekeken

Verdachte Spaanse komkommerleverancier: We worden kapot gemaakt

Malaga - Bij biologisch handelsbedrijf Frunet uit Malaga worden alle orders gecanceld nu het bedrijf is genoemd als één van de verdachte bedrijven in de Ehec-affaire in Noord-Duitsland. Het biologisch handelsbedrijf is leverancier van 180 dozen biologische komkommers aan de Duitse afnemer Behncker uit Hamburg.

De betroffen pallet van Frunet kwam op 16 mei aan in Hamburg, maar de afnemer meldde dat er problemen waren nadat de pallet was omgevallen. De komkommers waren niet gefolied. Hier ligt volgens Richard Soepenberg, commercieel medewerker van Frunet een mogelijke verklaring voor de besmetting. “We hebben nog komkommers van die partij hier liggen. Gisteren hoorden we dat op ons product Ehec was gevonden. We hebben vervolgens onze komkommers laten onderzoeken en niets gevonden.” Soepenberg heeft de mailwisseling met de klant en de testresultaten toegestuurd naar media en instanties.

Donderdagochtend heeft Frunet bezoek gehad van de Spaanse voedselautoriteiten. Soepenberg “Maar we zijn gevrijwaard en ontheven van alle verantwoordelijkheden. Er worden nu honderden analyses uitgevoerd op Spaans product. Dit kan een klap zijn voor de Spaanse export.”

Het bedrijf Frunet, met een jaaromzet van 15 miljoen euro, besloot de media op te zoeken. “Het andere genoemde bedrijf waar mogelijk de herkomst van de besmetting ligt, ontkent in alle toonaarden. We besloten dat de aanval de beste verdediging is.”

Soepenberg vreest dat niet alleen de Spaanse groentenexport hinder heeft van de berichten over de Ehec-affaire. Het kan ook wel eens negatief uitpakken voor de biologische sector als geheel als in de berichtgeving hier sterk de nadruk op komt te liggen. Over het productiebedrijf van de betroffen komkommers, weet Frunet te melden dat geen dierlijke mest is gebruikt. “Het is een Duits politiek spel om de schuld op Spanje te schuiven.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.