Home

Nieuws

Verburg minister in 'meest bizarre en lastige coalitie ooit'

Den Haag – Voormalig landbouwminister Gerda Verburg (CDA) kon moeilijk samenwerken met coalitiepartners PvdA en Christenunie.

De communicatie was zo slecht, dat de bewindsvrouw vaak niet wist hoe die twee partijen over onderwerpen op haar beleidsterrein dachten.

Dat blijkt uit een interview met de website nu.nl. Verburg zwaaide tussen 2007 en 2010 de scepter op het inmiddels opgeheven ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). ”Ik ging als minister heel vaak naar de Kamer terwijl ik geen idee had hoe de coalitiepartners er in stonden”, zegt zij. ”Wat mijn departement betreft was het de meest bizarre en lastigste coalitie ooit.”

Vooral de PvdA krijgt in het interview flinke kritiek. Die partij was vaak meer bezig met hoe besluiten bij de kiezer zouden vallen, dan goed bestuur. ”Op mijn terrein heb ik daar zeker last van gehad. Met name wanneer het ging over dierenwelzijn.” Verburg verwijt de PvdA bovendien het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te willen afschaffen en van boeren ’veredelde parkwachters’ te maken.

Het besluit van de sociaaldemocraten om vanwege de kwestie Uruzgan begin vorig jaar uit het kabinet te stappen, heeft de verhoudingen nog verder verslechterd. Volgens Verburg is het goed dat CDA en PvdA even niet samen in één kabinet zitten. ”Wij hebben geen goede ervaringen met regeren met de PvdA. Dat gaat heel ver terug. En de stemming tussen de partijen is er de afgelopen jaren niet beter op geworden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.