Home

Nieuws

Verbod op houtkap in oude bossen Indonesië

Jakarta - Indonesië heeft vrijdag besloten de komende twee jaar geen concessies meer uit te geven voor houtkap in een gebied ter grootte van 88 miljoen hectare. Het land hoopt daarmee een begin te maken met de bescherming van het regenwoud en veengebieden.

De kap wordt verboden in "bossen die niet eerder door mensen zijn aangeraakt'', aldus presidentieel klimaatadviseur Agus Purnomo. Hij zei verder dat Indonesië niet zal terugkeren naar een politiek die ten koste gaat van het milieu en de toekomstige generaties.

Het moratorium had eigenlijk vijf maanden geleden al uitgevaardigd moeten zijn, maar onder druk van de palmolie- en papierindustrie werd dat uitgesteld. Zij eisten tegemoetkomingen voor misgelopen inkomsten, maar kregen die uiteindelijk niet.

Volgens natuurbeschermers is de industrie toch nog flink tegemoetgekomen. Zo hebben de bedrijven concessies kunnen hamsteren voorafgaand aan het moratorium en blijven alle bestaande concessies die door de landelijke overheid zijn uitgegeven, geldig. Ook verlengingen van bestaande vergunningen komen niet in het geding.

Het moratorium is voortgekomen uit afspraken met Noorwegen. Het Scandinavische land wil 1 miljard dollar investeren in het tegengaan van ontbossing, maar eist dan wel dat Jakarta de houtkap aan banden legt. Oslo heeft het moratorium vrijdag ook ondertekend.

Greenpeace reageerde teleurgesteld op de maatregelen. Volgens deze milieuorganisatie is bijna 20 miljoen hectare oud woud nog niet beschermd en kan daar gewoon worden doorgekapt. Ook zouden bossen waar al eerder gekapt is, beschermd moeten worden. Deze wouden zijn onder de huidige afspraken vogelvrij.

Alex Kaat van Wetlands International, een organisatie die zich inzet voor het behoud van veengebieden, is matig positief. "We zijn blij dat ze iets ondernemen, maar er zal de komende jaren nog veel bos verloren gaan'', aldus Kaat. Ook vraagt hij zich af hoe het over twee jaar verder moet. "We vrezen dat alles dan weer bij het oude is. Maar hopelijk zetten ze de bescherming door.''

Voor Indonesië zijn de maatregelen ook van belang om de uitstoot van broeikasgas CO2 tegen te gaan. Na de VS en China is Indonesië de grootste vervuiler ter wereld. Dat komt vooral door de enorme ontbossing; bomen houden CO2 vast en vormen daarmee een enorme opslagplaats. Als de bomen worden gekapt, komt het broeikasgas in de atmosfeer en draagt het bij aan de opwarming van de aarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.