Home

Nieuws 1 reactie

Veel mis bij toeleveranciers co-vergisters

Den Haag - Zes van de acht onderzochte leveranciers en handelaren in co-producten voor co-vergistingsinstallaties overtreden de mest- en milieuregels.

Dat concluderen de Vrom-inspectie en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu (IM) wil dat leveranciers van co-vergisters zich beter aan de regels gaan houden, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De overtredingen bestaan vooral uit het omkatten van producten of het wegmengen van partijen tot producten die wel toegestaan zijn in vergistingsinstallaties. Bij de meeste bedrijven bleek de administratie niet volledig of niet inzichtelijk. Twee bedrijven werden als gevolg van het onderzoek (gedeeltelijk) stil gelegd. Een ondernemer kreeg een procesverbaal en een ander bedrijf kreeg een schriftelijke waarschuwing. Bij de andere bedrijven volgt een hercontrole door de VWA.

De regelgeving voor producten die in een co-vergister mogen zijn vooral bedoeld omdat het restproduct van het vergistingsproces, de digestaat, weer als meststof op landbouwgrond wordt aangewend. Als de aanvoer niet volgens de regels gebeurt, moet de digestaat als afvalstof worden afgevoerd.

Atsma wil de naleving van de regels verbeteren door de handhaving te verscherpen en de sector beter te informeren over de bestaande regelgeving. Ook pleit Atsma voor een verplichte melding als stoffen worden gemengd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joop dit is net even te makkelijk , De regels op zich zijn niet te volgen, als de milieu politie ,de provincie , de gemeente, het VWA, Vrom LMA, ieder op zijn eigen wijze de regels uitlegd
    De ondoender , de transporteur, de ontvanger, ieder met zijn eigen vergunning een code aan het produkt wil geven. Als de overheid blijft vinden dat je verpakte melk anders moet coderen dan bulk melk , is het beter dat men eerst advies vraagt en zorgt
    dat er een duidende werkbare regels komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.