Home

Nieuws 175 x bekeken

Veel invoerbeperkingen voor Nederlandse pluimveeproducten

Zoetermeer/Den Haag – De uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Kootwijkerbroek heeft tot gevolg dat verschillende landen invoerbeperkingen hebben ingesteld voor Nederlands pluimvee en pluimveeproducten.

Dat melden de Voedsel en Waren Autoriteit en het Veterinair Informatiepunt van de Productschappen Vee Vlees en Eieren. Het belangrijkste land dat een invoerstop heeft ingesteld is Rusland.

Andere landen zijn Singapore en Hong Kong, Turkije en enkele andere landen in het Midden- Oosten. Hong Kong importeert vooral pluimveevlees. Het land wil geen vlees uit de drie-kilometerzone rond de besmettingshaard ontvangen. Singapore hanteert een een-kilometerzone. Het land importeert vooral eendagskuikens uit Nederland.

Rusland is het belangrijkste land waarvoor restricties gelden. Het land importeerde vorig jaar 87 miljoen broedeieren en 2,2 miljoen eendagskuikens en ongeveer 36.000 ton vlees. Rusland hanteert in het certificaat de voorwaarde dat de leverancier vrij is van vogelgriep. Op het moment dat er iets aan de hand is worden exportpartijen niet meer gecertificeerd.

Volgens een woordvoerder van de PVE zullen veel landen waarschijnlijk snel na 3 juni, als de drie weken-periode voorbij is, de beperkingen afbouwen. “Er is sprake van een soort van gewenning aan de maatregelen die Nederland zelf treft in dit soort gevallen. Men weet dat er verder niet zoveel aan de hand is”, aldus de woordvoerder.

In het basisoverleg van donderdagmiddag over de AI heeft Chif Veterinary Officer Christianne Bruschke aangekondigd in de loop van de volgende week contact op te nemen met haar Russische collega over de situatie rond Kootwijkerbroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.