Home

Nieuws 197 x bekeken

VWA vindt geen aanwijzing Nederlandse Ehec-link

Den Haag – De VWA heeft in een onderzoek bij een Nederlands handelshuis vrijdagmiddag geen partijen komkommers aangetroffen die in relatie te brengen zijn met de uitbraak van de E.coli-variant Ehec in Duitsland. Dat stelt de VWA.

VWA werd door Europese autoriteiten gevraagd onderzoek te doen naar Spaanse komkommers afkomstig van de twee verdachte leveranciers in Spanje. Het betroffen bedrijf doet echter geen handel met de betrokken Spaanse bedrijven. Ook had het geen Spaanse komkommers op voorraad.

Daarmee is er dus geen aanwijzing van verdenking van betrokkenheid van Nederlandse komkommers, maar mogelijk wel van een tussenhandelaar die in Spaanse komkommers handelde, stelt de VWA. Ook dat is niet aangetoond, waardoor nog onzeker is of Nederlandse bedrijven betrokkenheid hebben bij de Ehec-uitbraak.

Zowel het VWA als het PT kunnen niet zeggen of het onderzoek uitsluitend gericht is op biologische komkommers. Hier lijkt het in Spanje wel op, zo valt op te maken uit correspondentie van de Europese Commissie. In dat bericht spreekt de commissie wel over ’komkommers afkomstig uit Nederland’.

Of registreer je om te kunnen reageren.