Home

Nieuws

VWA screent bijna zestig pluimveebedrijven op griep

Den Haag/Zoetermeer – Negen teams van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) screenen een kleine zestig bedrijven in de zone van 3 kilometer rond het met vogelgriep (aviaire influenza van het type H7) besmette pluimveebedrijf in Kootwijkerbroek.

Naar verwachting duurt het een aantal dagen voor duidelijk is of meer pluimveebedrijven zijn besmet. Mocht een nieuwe besmetting worden vastgesteld, dan wordt vanaf het besmette bedrijf een nieuwe zone van 3 kilometer ingesteld.

Vrijdag rond het middaguur wordt naar verwachting bekend gemaakt of sprake is van een hoogpathogene of een laagpathogene H7-variant op het biologische pluimveebedrijf met 8.800 legkippen dat al is geruimd.

”Als geen nieuwe besmettingen door de VWA worden vastgesteld, wordt de zone van 3 kilometer zo snel mogelijk terugbracht naar een zone van 1 kilometer”, zo laat een woordvoerder van het landbouwministerie weten. Dit beperkingsgebied blijft vervolgens bestaan tot drie weken na reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf.

Geliuidsfragment: Fred de Klerk van Voedsel en Warenautoriteit over de ruiming en controle van pluimveebedrijven rond Kootwijkerbroek. Bron: NOS

Of registreer je om te kunnen reageren.