Home

Nieuws

VVD Noord-Brabant zet vraagtekens bij winnen schaliegas

Den Bosch – De VVD-fractie in de provincie Noord-Brabant zet vraagtekens bij de wijze waarop vergunningen zijn verleend voor het boren naar schaliegas.

De partij vraagt Gedeputeerde Staten of bij de vergunningsaanvraag door het betrokken bedrijf, Cuadrilla Resources, verkeerde informatie verstrekt is.

In dat geval kan de opsporingsvergunning worden ingetrokken. Wanneer hiervoor geen bewijs kan worden gevonden, vraagt de VVD aan het provinciebestuur de mogelijkheid voor een moratorium. Bij het boren en de winning van schaliegas wordt de techniek ”fracking” gebruikt.

Daarbij wordt diep geboord en worden onder andere chemicaliën de bodem ingebracht, zodat harde aardlagen worden gesloopt. Onder deze aardlagen zit soms voorheen onwinbaar gas. De VVD maakt zich zorgen over de gevolgen voor de natuur. Om de VS wordt al op relatief grote schaal schaliegas gewonnen, meestal op van boeren gekocht of gehuurd land.

Er zijn reeds aan drie partijen in Nederland vergunningen verleend om te zoeken naar schaliegas.

Of registreer je om te kunnen reageren.