Home

Nieuws

VS exporteert record aantal landbouwmachines

Washington - De VS heeft de eerste maanden van 2011 voor een recordbedrag van 74,9 miljard dollar (26,9 miljard euro) aan landbouwmachines uitgevoerd.

Dat meldt persbureau Agra Europe. Ook de uitvoer van andere agrarische producten uit de VS neemt toe door de waardevermindering van de dollar en de zeer sterk toenemende vraag uit China. De dollar staat zwak tegenover onder meer de euro, de Japanse yen, de Braziliaanse reais en Chinese renminbi. Een zwakke dollar maakt Amerikaanse producten relatief goedkoper voor afnemers buiten de VS. Brazilië verwijt de VS met onverantwoord rentebeleid de waarde van de dollar bewust laag te houden om export te bevorderen.

De uitvoerwaarde van agrarische producten naar China is ten opzichte van een jaar geleden toegenomen met 32,5 procent tot bijna 15 miljard dollar (7,8 miljard euro). In volume is de uitvoer op China gestegen met 8,2 procent. China neemt nu meer dan een vijfde van de Amerikaanse exporten af. De toename betreft vooral soja en katoen.

Na China zijn buurlanden Canada en Mexico de belangrijkste afnemers. De uitvoer naar deze landen neemt minder spectaculair toe. De uitvoer op Japan neemt wel sterk toe, tot nu toe met 18 procent dit jaar. Japan koopt ongeveer een tiende van de Amerikaanse exporten.

Of registreer je om te kunnen reageren.