Home

Nieuws 284 x bekeken

VGB en Frugi Venta: model Anthos pas bij schrappen PT

Aalsmeer – Brancheorganisaties VGB (bloemen en planten) en Frugi Venta (groente en fruit) kijken naar het model om vrijwillige heffingen in te voeren los van het Productschap Tuinbouw (PT).

Branche-organisatie voor bloembollen Anthos haalt jaarlijks bij de achterban 2,4 miljoen euro op voor promotie en kwaliteitsprojecten en lijkt afstand te nemen van het PT-model.

VGB en Frugi Venta willen pas echt serieus naar het model van vrijwillige private heffingen kijken als de overheid de stekker uit de productschappen trekt, zegt Herman de Boon, voorzitter van de VGB. ”Eén van de scenario’s kan zijn dat de stekker uit de schappen gaat, dan moet je hebben nagedacht over een alternatief. Dit kan er één zijn, maar dat heeft niet onze voorkeur.”

Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta, ziet op korte termijn ook geen heil in het vrijwillige model. ”Ik zeg niet dat dit het model niet zou kunnen zijn. Je zult wat moeten bedenken als de politiek negatief beslist over de schappen.” Onder leden signaleert hij geen discussie over collectieve PT-heffingen.

Een argument voor het behoud van schappen is collectiviteit. Volgens De Boon is 60 procent van de bedrijven in de bloemen- en plantenhandel aangesloten bij de VGB. ”Als wij een dekking hadden van 90 of 95 procent, zoals Anthos, zou ik me ook niet zo zorgen maken over het voortbestaan van het PT.”

Zowel VGB als Frugi Venta willen voorkomen dat de achterban opdraait voor alle collectieve activiteiten en dat de ongeorganiseerde bedrijven daarvan profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.