Home

Nieuws 260 x bekeken

Uitbraak is van type H7N7

Kootwijkerbroek – De aviaire influenzabesmetting (AI) in Kootwijkerbroek is van het type H7N7. Dat is hetzelfde type dat in 2003 in een hoogpathogene variant de vogelpestepidemie veroorzaakte.

In 2006 dook een soortgelijk laagpathogeen virus op in Voorthuizen.

Het vermoeden bestaat dat de kippen op het bedrijf het virus hebben opgelopen via de uitloop, maar zekerheid daaromtrent is er niet. Op het bedrijf waren slechts lichte symptomen zichtbaar bij de dieren. In het kader van de early-warning-systematiek is in een vroeg stadium nagegaan of er mogelijk sprake was van een AI-besmetting.

Laagpathogene AI is veel minder besmettelijk dan hoogpathogene AI, die in de volksmond wordt aangeduid als vogelpest. Sinds 2003 is in Nederland geen hoogpathogene variant meer gevonden. In 2009 werd op een kalkoenbedrijf in het Duitse Kleef – vlak tegen de Nederlandse grens – laagpathogene H7N7 vastgesteld op een kalkoenbedrijf.

Een woordvoerder van het Centraal Veterinair Instituut zegt dat sinds 2003 in Nederland aviaire influenza alleen is vastgesteld op bedrijven met een uitloop. Dat is geen bewijs, maar wel een aanwijzing, dat de besmetting via wilde vogels wordt overgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.