Home

Nieuws 258 x bekeken

Toename vraag voedsel vooral goed voor verwerkers

Utrecht – De primaire sector zal het minst profiteren van de toenemende vraag naar voedsel wereldwijd. Dat zegt Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de Rabobank. Volgens de Braziliaan profiteren met name verwerkende bedrijven.

Marttin deed de uitspraak tijdens een door de Rabobank belegde bijeenkomst met leden van de Nederlandse Vereniging voor Landbouwjournalisten. ”Bedrijven die een eindproduct ontwikkelen, die verpakken, profiteren het meeste van de groei.”

Marttin herhaalde bekende cijfers: de wereldbevolking groeit tot 9 miljard mensen in 2050, en tegelijk neemt de welvaart en dus vraag naar vlees toe. ”Dat betekent dat er enorme kansen zijn. De grootste kansen voor de afzet liggen in Azië. Voor de productie hebben de VS, Argentinië en Oekraïne de beste papieren. Ook in Mexico en Brazilië kan nog veel gebeuren. Hier is de grond het beste bij een goed productieklimaat. De productie per hectare moet omhoog, want grote uitbreiding van areaal is moeilijk.”

De Rabobank richt zich bij overnames of deelnemingen dan ook vooral op deze landen. Vorig jaar nam de Rabobank drie banken over in de VS, en kocht het grote belangen in banken in Brazilië en Mexico.

Directeur coöperatie, bestuur en duurzaamheid van de Rabobank, Dirk Duijzer, voegde hieraan toe de toekomst voor de Nederlandse sector zeker niet somber te zien, vanwege de hoge productiviteit, innovatiekracht en uitstekende logistiek en distributie.

Of registreer je om te kunnen reageren.