Home

Nieuws 208 x bekeken

Tientallen Duitsers ziek door EHEC-bacterie

Keulen - In Duitsland liggen tientallen mensen in het ziekenhuis, nadat zij waren besmet met de EHEC-bacterie.

Vooral vrouwen zijn ziek geworden De infectie gaat gepaard met een hevige diarree, braken en buikpijn en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Veel patiënten liggen op de afdeling intensieve zorg. Dat heeft de publieke omroep ARD maandag gemeld.

In de deelstaten Nedersaksen, die aan Nederland grenst, en Bremen zijn bijna 25 gevallen gemeld. In de eveneens in het noorden van Duitsland gelegden deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg betreft het ongeveer twintig gevallen. Ook in het veel zuidelijker gelegden Hessen zijn patiënten met de EHEC-bacerie in het ziekenhuis opgenomen.

De meeste mensen worden met de EHEC (Enterohemorragische E.coli)-bacterie besmet door het eten van onvoldoende verhit rundvlees. Ook rauwe melk kan gevaarlijk zijn. Dat dit keer vooral vrouwen zijn getroffen, komt volgens epidemioloog Gëard Krause van het Robert-Koch-Instituut in Berlijn mogelijk doordat vrouwen vaker levensmiddelen bereiden.

Het instituut vindt het opvallend dat dit keer vooral volwassenen zijn getroffen. Normaliter lopen vooral kinderen een infectie op. Het instituut raadt de Duitsers aan de hygiëne in de keuken goed in de gaten te houden en snijplanken en messen steeds goed schoon te maken. Het is overigens nog niet duidelijk waarom er op dit moment zo veel infecties zijn.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er nog geen Nederlandse gevallen bekend van besmetting met de EHEC-bacterie. "En aangezien er een meldingsplicht bestaat voor dit soort bacteriën, horen wij het altijd meteen", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.