Home

Nieuws 238 x bekeken

Telersorganisaties wijzen op gevaren importgroente

Londen - De Britse tomatentelersorganisatie Tomato Growers’s Association gebruikt de Ehec-affaire in Duitsland om de eigen teelt te promoten.

In Duitsland lijkt met Ehec-besmette groenten honderden mensen te hebben ziek gemaakt. Een woorvoerder in Fresh Produce Journal: "Hoeveel redenen hebben Britse consumenten nodig om Engelse groente te kopen. In de 45 jaar dat ik in de tomatenteelt zit in Engeland heb ik nog geen melding gezien van voedselvergiftiging afkomstig uit de tomatenproductie hier." De risico’s van lokale tomatenteelt zijn lager doordat schoon irrigatiewater gebruikt word en geen dierlijke mest.

Eerder gaf ook de Duitse boerenbond aan dat import van groente tot extra risico’s leidt omdat veel import niet met dezelfde kwaliteitsstandaard geteeld wordt. Voorzitter Gerd Sonnleitner pleitte daarom voor extra controles op import.

Nederland besloot zaterdag een persbericht te sturen naar Duitse media met de melding dat Nederlandse komkommers veilig zijn en dat extra controles worden ingelast. Nederland vindt het niet passend om op dit moment een actieve publiciteitscampagne rond Nederlandse komkommers te starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.