Home

Nieuws

Strijd om mestafzet in Duitsland wordt in Brussel gevoerd

Brussel – De eisen die de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt aan Nederlandse mest zijn in strijd met de regelgeving. De Europese Commissie heeft bezwaren gemaakt tegen het Duitse beleid, melden diverse media.

De Duitse Deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaken eisen dat drijfmest voor import wordt behandeld met druksterilisatie. Dit is volgens de Europese Commissie in strijd met de EU verordening over dierlijke bijproducten. Een lidstaat mag volgens de commissie geen extra eisen stellen aan het behandelen van mest.

Duitsland is tegen een vrije mestexport, omdat hiermee de lokale mineralenbalans te veel belast zou worden. Milieuminister Johannes Remme in Noordrijn-Westfalen heeft aangegeven liever helemaal geen Nederlandse mest meer te willen ontvangen, omdat dit de grondwaterkwaliteit te veel zou belasten met nitraat.

Om de import van dierlijke mest uit Nederland te beperken stelde Noordrijn-Westfalen in november een verplichte behandeling van druksterilistatie in, in plaats van de al geldende eis van hygiëniseren van mest. Duitsland stelde deze eisen in op gronden van diergezondheidseisen. Nederlandse mestexporteurs hebben hier op ingespeeld door te investeren in installaties voor druksterilistatie.
Wanneer de Europese Commissie negatief oordeelt over de werkwijze van Duitsland, zal landbouwminister Ilse Aigner haar beleid in Brussel moeten verdedigen.

Nederland wil graag samenwerken met de Duitse deelstaten op het gebied van mestexport. Recent werden afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van de vrachtgegevens uit het AGR GPS-systeem.

De Europese Commissie heeft ook duidelijk gemaakt dat de werkwijze van Duitsland eventueel getoetst moet worden door het Europese Gerechtshof.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) overweegt vragen te stellen over de kwestie. “Lidstaten mogen eisen stellen aan importen op basis van milieueisen, maar dan moeten de inlandse producten wel aan dezelfde eisen voldoen. Discriminatie op herkomst mag niet en dat lijkt hier wel te gebeuren”, aldus een woordvoerder van de CDA-fractie in Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.