Home

Nieuws

Stijging voedselprijzen leiden tot dilemma’s in Latijns-Amerika

Washington – Snel stijgende voedselprijzen zorgen voor een divers pallet aan problemen in Latijns-Amerika en de Caraïben.In arme landen stijgt de inflatie tot onbeheersbare hoogte terwijl rijkere landen wel kunnen ingrijpen, maar dan aan competitiviteit verliezen. Dat blijkt uit een rapport van de Inter-American Development Bank.

Volgens de bank worden arme landen als Bolivia, Guatemala en Honduras het hardst geraakt. Inwoners geven het grootste deel van hun inkomen uit aan voedsel, en weinig mogelijkheden de waarde van de munt te doen toenemen. Daardoor stijgt de inflatie dit jaar al snel met meer dan 5 procentpunten.

Landen met een flexibele wisselkoers zoals Brazilië, Mexico, Uruguay en Colombia kunnen voedselprijzen beter opvangen wanneer ze bereid zijn de rente te verhogen en zo de waarde van hun munt te doen stijgen. Daardoor kunnen zij de stijging van de inflatie beperken tot één procentpunt.

Door het stijgen van de waarde van de munt neemt echter wel de concurrentiekracht af, terwijl de landen juist sterk afhankelijk zijn van de uitvoer van agrarische producten. Braziliaanse officials klagen al meer dan een jaar over de relatief hoge waarde voor de Reais. Volgens de Brazilianen manipuleren de VS met ”excessief los monetair beleid” (geld pompen in economie en laag houden rente) de dollarwaarde kunstmatig laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.