Home

Nieuws

Spanje twijfelt aan Duitse controleresultaten

Almerìa - In Spanje bestaat veel twijfel over de controleresultaten en 'good laboratory practice' van het laboratorium in Hamburg dat Spaanse komkommers positief testte op de aanwezigheid van E.coli.

Volgens de Duitse autoriteiten komen de besmette komkommers allemaal uit Spanje. Twee bedrijven zouden achter de levering zitten: veiling Costa de Almería en het handelsbedrijf Frunet uit Malaga. Bronnen binnen de Duitse kwaliteitsinspectie geven aan dat deze bron 'voor 99 procent zeker' is.

De producenten van de besmet verklaarde komkommers hebben echter grote twijfels bij de Duitse bevindingen en uiten zware kritiek op de gang van zaken rond de laboratoriumtests die in Hamburg zijn uitgevoerd. Inmiddels is door de betreffende partijen een verzoek bij de Duitse autoriteiten ingediend om een contra-expertise uit te voeren, maar dat zou door de Duitse autoriteiten geweigerd worden.

De bedrijven twijfelen ook aan de zogenoemde principes van 'good laboratory practices' van de controle-instantie. Zo bestaat er onduidelijkheid over de omvang van de verzonden partij komkommers, waarin de bacterie is aangetroffen. Ook is onduidelijk of de komkommers in de verpakking zijn aangekomen, of dat ze in het traject naar de eindafnemer van hun seal ontdaan zijn. In dat geval zou niet de afzender, maar een tussenpartij verantwoordelijk zijn voor de besmetting.

Verder zou de verzonden partij komkommers pas na het eerste geconstateerde geval van besmetting met de Ehec-bacterie zijn aangekomen. Bij tests, die zijn uitgevoerd bij de Spaanse bedrijven door een erkend laboratorium, is, volgens manager Antonio Lavao, geen variant van E.coli aangetroffen.

De Spaanse autoriteiten verwachten op zijn vroegst donderdag met definitieve testresultaten naar buiten te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.