Home

Nieuws

Spanje klaagt bij Duitsland over Ehec-procedure

Madrid - De Spaanse regering heeft een klacht ingediend bij Duitsland en bij de EU over de gang van zaken rond het bacterieprobleem in Duitsland. Spanje stelt dat er géén afdoende bewijs is dat de oorsprong van de op Spaanse kommers aangetroffen bacteriën ook werkelijk in Spanje ligt.

Besmetting kan net zo goed op een ander moment in de keten hebben plaatsgevonden. Ondanks dat zijn de bestellingen van groenten en fruit door Duitsland in Spanje massaal afgezegd.

De Spaanse minister van Landbouw, Rosa Aguilar, heeft hierover contact opgenomen met haar Duitse collega. Aguilar: "Er is geen enkel bewijs dat de infectie werkelijk in Spanje heeft plaatsgevonden. Er moet behoedzaamheid worden betracht en eerst de uitslagen van lopend onderzoek worden afgewacht". Ook de Europese autoriteiten geven aan dat de besmetting evenzeer kan hebben plaatsgevonden "tijdens het transport, in de distributie of in de winkels", aldus Féderic Vincent van het Directoraat Generaal Health and Consumers in een persconferentie.

In een vergadering op het ministerie van landbouw in Madrid heeft de sector zijn woede geuit over de gang van zaken. Na afloop van deze vergadering heeft staatssecretaris Puxeu betreurd dat verstrekkende beschuldigingen aan de Spaanse sector al via de pers zijn geuit, voordat de officiële 'Rapid Alert' procedure in acht is genomen. Daardoor zijn de feiten niet geverifieerd en heeft géén onderzoek plaats kunnen vinden bij de bedrijven waar de vermeende infecties zouden zijn opgetreden.

Eén van de twee bedrijven waarvan komkommers besmet waren bevonden, Frunet uit Malaga, heeft laten weten dat de betreffende partijen komkommer zijn gekeurd en schoon zijn bevonden van microbiologische verontreiniging. Op 25 mei is nog een inspectie uitgevoerd op hun producten in Duitsland en werd alles in orde bevonden. Manager Javier López legt uit dat, volgens zijn klant in Duitsland, op 16 mei één partij 'op de grond was gevallen' waarna 'geheel voor verantwoordelijkheid van de klant' gered is wat er te redden viel. Hij geeft daarmee aan niet in te kunnen staan voor eventuele problemen in de uiteindelijke distributie. Bij Frunet zijn inmiddels alle orders uit Duitsland, evenals enkele uit Denemarken en Zweden, afgezegd.

Op grond van de berichten over de besmette Spaanse komkommers is de export naar Duitsland van tuinbouwprodukten uit Spanje vrijwel volledig stil komen te liggen. Dit betreft niet alleen tomaat, sla en komkommer, maar ook bestellingen van watermeloen zijn afgezegd. Hoe groot de schade is valt op dit moment nog niet te overzien. De producenten, via de overkoepelende organisatie Fepex, overwegen juridische stappen tegen de Duitse overheid op grond van de toegebrachte schade.

Foto

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.