Home

Nieuws

Spaanse tuinders lijden miljoenenschade ondanks strenge controles

Barcelona – De schade die de Spaanse tuinders lijden door de Duitse beschuldigingen over de oorsprong van de Ehec-bacterie treft niet alleen de komkommerteelt.

De angst in veel Europese landen voor verse groenten en fruit uit Spanje heeft ook de export van aubergines, tomaten, meloenen en perziken vrijwel volledig stilgelegd. Op basis van de exportcijfers van mei vorig jaar wordt de schade geraamd op 200 miljoen euro per week.

Spanje is een van de grootste producenten en exporteurs van groenten en fruit ter wereld. Vorig jaar bedroeg de totale waarde van de productie 14,9 miljard euro. Daarvan werd voor meer dan de helft uitgevoerd (8,6 miljard euro), voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De sector verschaft volgens schattingen van de landbouworganisaties 400.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen.

De Spaanse groenteteelt produceerde vorig een waarde van 8,6 miljard euro. Iets minder dan de helft daarvan, met een waarde van 3,7 miljard, werd uitgevoerd. De teelt vindt vooral plaats in de zuid-oostelijke provincies van het gewest Andalusië.

Dat is ook de streek waar de komkommerteelt geconcentreerd is. Van de 600.000 ton die in Spanje geteelt wordt, komt bijna negentig procent uit de provincies Almería en Granada. Meer dan 85 procent van de Spaanse komkommers wordt verbouwd in kassen en zo'n 80 procent is bestemd voor de export. Het leeuwendeel van de productie vindt plaats op kleine familiebedrijven met een gemiddelde bedrijfsgrootte van iets minder dan twee hectare.

Het irrigatiewater komt in Almería en Granada uit ondergrondse stromen die hun oorsprong hebben in de bergen van de Sierra Nevada. Gebruik van afvalwater is verboden en daar wordt volgens de Nederlander Jan van der Blom ook strikt op gecontroleerd. Van der Blom, die sinds 1994 in Almería werkt als specialist biologische plaagbestrijding, verzekert dat de hygiëne door strenge kwaliteitscontroles goed gegarandeerd is. "Om je ecologische certificering te verkrijgen moet je maandelijks gegevens overleggen van een erkend laboratorium. Bovendien eisen grote klanten als bijvoorbeeld Lidl extra controles in door hen gekozen laboratoria", zegt Van der Blom. De Spaanse telers zijn zich er volgens hem terdege van bewust dat ze bij de minste of geringste onregelmatigheid hun klant kunnen verliezen.

Van der Blom ergert zich over de verhalen die in de Duitse media de ronde doen over het gebruik van rioolwater in de Spaanse tuinbouw. "Als je even zoekt op het internet blijkt de bron van die verhalen een reportage te zijn uit 2005. Dat was een extreem droog jaar waarin de Duitse televisie een tuinder in Murcia aan het woord liet. Deze man vertelde dat hij in uiterste nood soms gebruikt maakt van afvalwater, als de stuwmeren droog staan. Maar wij zijn hier in Almería en Granada helemaal niet afhankelijk van stuwmeren. En intussen is ook de watervoorziening in Murcia de situatie verbeterd door de ingebruikname van ontziltingsinstallaties." Deze vorm van berichtgeving verdient volgens Van der Blom maar één naam: riooljournalistiek.
Lex Rietman

Of registreer je om te kunnen reageren.