Home

Nieuws

Spaanse komkommers achter bacterie-uitbraak in Duitsland

Hamburg - De uitbraak van Ehec-besmettingen in Duitsland is waarschijnlijk veroorzaakt door komkommers van Spaanse herkomst.

Vier stuks van deze producten zijn donderdag door het Hamburger Hygiene-Institut geïdentificeerd als dragers van de gevaarlijke maag- en darminfecties teweegbrengende variant van de e.coli-bacterie. Drie van de komkommers die via de Hamburger Grossmarkt (de groente- en fruitveiling van de Duitse havenstad) in de roulatie zijn gekomen, stammen uit Spanje. Bij één van de exemplaren gaat het om een biologisch gecertificeerd product. Van het vierde exemplaar is de herkomst niet bekend.

De georganiseerde Duitse voedingstuinbouw en andere met de sector gerelateerde belangenorganisaties reageerden donderdag opgelucht adem, omdat zij vanaf het begin grote vraagtekens hebben gezet bij de mogelijkheid dat Duitse producten de bron van de besmetting zouden kunnen zijn. De besmetting zou een uitvloeisel zijn van de inzet van gierbemesting. Deze door het Robert-Koch-Institut geopperde mogelijkheid wordt door onder meer de telersfederatie BVEO afgewezen omdat groente nooit wordt bemest met gier. Tevens zijn komkommers, maar ook tomaten glasteeltproducten, waarbij al helemaal geeen gier te pas komt.

Sla en andere groenten uit de vollegrondsteelt zijn in Noord-Duitsland bovendien niet oogstrijp. Het Robert-Koch-Institut raadde donderdag de burgerij af om producten als sla, tomaten en komkommers uit Noord-Duitsland te consumeren.

Ondanks de bevindingen van het Hamburgse laboratorium houden de autoriteiten in Duitsland wel nog een slag om de arm. Behalve de Spaanse komkommers kan er sprake zijn van nog andere besmettingsbronnen, zo waarschuwen zij.

De bacterie veroorzaakt sinds het midden van deze maand problemen. Tot dusver zijn alles bij elkaar zo’n zeshonderd infectiegevallen geregistreerd. 140 mensen zijn er ernstig ziek van geworden en het aantal doden dat met zekerheid aan Ehec wordt toegeschreven is sinds woensdag opgelopen van één naar minstens drie. Sommige instanties menen dat reeds vijf mensen zijn overleden aan de agressieve bacteriële maag- en darminfectie.

De Ehec-bacterie bleek donderdag ook in onder meer Denemarken te hebben toegeslagen. Minstens één persoon is met door deze bacterie veroorzaakte ernstige maag- en darminfectiesymptomen opgenomen in het academisch ziekenhuis in Aarhus. Van nog drie andere patiënten staat nog niet vast of Ehec verantwoordelijk is. Alle vier patiënten waren kort tevoren in Noord-Duitsland geweest. Volgens het rijksseruminstituut in Kopenhagen zijn in heel Denemarken tussen de 5 en 10 mogelijk met de bacterie besmette mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.