Home

Nieuws

'Snelle groei aantal zieken Ehec, toch geen epidemie'

Hamburg - Het Robert Koch Institut in Hamburg spreekt nog niet van een epidemie van voedselvergiftiging door de Ehec-bacterie. Ondanks dat vrijdag 60 nieuwe gevallen gemeld zijn van complicaties bij bestaande zieken, is de uitbraak nog te klein en regionaal om van een epidemie te spreken.

Het Robert Koch Institut en andere deelstaatorganen op het vlak van voedselveiligheid krijgen kritiek van telers uit Duitsland, Spanje, maar volgens het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau ook uit Nederland. Dat is niet bevestigd.

Vooral de communicatie van de Duitse diensten oogst kritiek. Duitse telers vinden dat ten onrechte Duitse groente als verdacht zijn bestempeld. Zij lijden een schade van circa 2 miljoen euro per dag nu het advies nog geldt geen tomaten, sla en komkommers te eten in Noord-Duitsland. Overigens pleitte voorzitter Sonnleitner van de Duitse boerenbond voor strengere importeisen voor groente, terwijl nog niet duidelijk is of de besmetting wel bij producenten is opgetreden.

De Spaanse overheid verwijt de diensten juist eerst de pers te hebben geïnformeerd in plaats van de betroffen Europese diensten. Het Robert Koch Institut houdt vol dat het vroegtijdig informeren van burgers voorrang heeft boven eventuele economische schade bij toeleveranciers. De hypothese dat de besmetting is ontstaan door het omvallen van een pallet komkommers wijzen Duitse instanties nu van de hand. Daarvoor is het aantal besmettingen te hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.