Home

Nieuws 261 x bekeken 1 reactie

Slachterijen: NMa-onderzoek geen probleem

Barneveld – De Nederlandse slachterijen hebben er geen probleem mee als de Nederlandse Mededingingsautoriteit de prijsvorming voor vleesvarkens onder de loep neemt.

De NVV riep varkenshouders vorige week op om de NMa te tippen over het mogelijk overtreden van de mededingingswet door de slachterijen. Aanleiding is het vrijwel elke week exact gelijk muteren van de noteringen van de verschillende slachterijen. De NVV kwam tot zijn oproep uit onvrede over de slechte prijsvorming in de varkenshouderij.

Directeur Mark van Rooi van Van Rooi Meat reageert: ”Laat ze ’t maar doen. Ik heb nooit contact met anderen over onze prijs.” Marc van der Lee van Vion wijst er op dat in een open transparante markt voor een uniform product er al gauw leidt tot een situatie dat er een basisprijs ontstaat. ”Bovendien heb je te maken met een grensoverschrijdende handel.” Guus Goertz van slachterij Hilckmann in Nijmegen vindt de oproep van de NVV absurd. ”Er is geen sprake van afspraken. We zijn afhankelijk van Duitsland. Duitsland zet de prijs. Het is vanzelfsprekend dat we in de huidige situatie niet afwijken van Duitsland. Dat kunnen we ons eenvoudigweg niet veroorloven.”

LLTB-varkenshouderijvoorman Mark Tijssen reageert op persoonlijke titel. Hij vindt het prima als de NMa naar de prijsvorming kijkt. ”Maar er zou ook eens gekeken moeten worden hoe de prijsvorming in Duitsland verloopt. We zullen hoe dan ook toch een keer uit de huidige situatie moeten komen, met de huidige scheve margeverdeling binnen de keten.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    wat zijn onze dgb.marktdeskundtgen slim zeg. ha ha ha

Of registreer je om te kunnen reageren.