Home

Nieuws

Skal tikt PuraNatura op vingers om term organic

Zwolle – Skal, certificeringsorganisatie voor de biologische sector, waarschuwt telers uit het PuraNatura-project als zij tomaten, paprika of komkommer op de Europese markt brengen met de aanduiding ’organic’.

Zonder Skal-certificaat is de term organic misleidend, want de consument verwacht met een biologisch product van doen te hebben, meent de certificeerder.

Skal kwam gisteren met de waarschuwing gelijk met een PuraNatura-bijeenkomst. ”We vonden dit wel een goed moment om duidelijk te maken wat wel of niet is toegestaan. Ons bereikten berichten dat de plannen in een vergevorderd stadium zijn”, zegt een Skal-woordvoerder.

Skal heeft de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen bij PuraNatura en het ministerie van ELI. Ook heeft Skal PuraNatura een schriftelijke waarschuwing gegeven, maar kan geen sancties opleggen, omdat PuraNatura geen relatie heeft met Skal.

Het gaat om op substraat geteelde tuinbouwproducten zoals tomaten, paprika en komkommer die vanuit Nederland op de EU-markt gebracht worden en USDA-organic gecertificeerd zijn, stelt Skal. Deze producten voldoen niet aan de EU-verordening voor biologische producten en hebben geen Skal-certificaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.