Home

Nieuws 175 x bekeken 3 reacties

Scholten: doorgaan veehouderij op huidige weg is geen optie

Den Haag – Het doorgaan op dezelfde weg is voor de intensieve veehouderij in Nederland geen optie.

Dat zegt directeur Martin Scholten van de Animal Science Group van de Wageningen UR tijdens een discussiebijeenkomst over de veehouderij. "Nederland is een gidsland voor de wereldwijde veehouderij. Het is een topsector, maar de sector struikelt nu over het eigen succes. In Nederland worden teveel dieren gehouden, waardoor de overlast te groot wordt", zegt Scholten.

De wetenschapper zegt dat omvangcijfers die worden gesteld voor een megastal nonsense zijn. "Een megastal is een stal die een zodanige omvang heeft dat de omgeving er overlast van ondervindt. In een dicht bevolkt gebied zal dat een kleinere stal zijn dan in een gebied waar bijna niemand woont en waar geen gevoelige natuur is", zegt Scholten.

In de ontwikkeling van de veehouderij moet een bedrijf volgens de onderzoeker voldoen aan vier thema’s: het dier moet centraal staan, het moet veilig zijn, het mag geen overlast opleveren voor de omgeving en het moet toekomstbestendig zijn. "De voorlopers doen al aan zorgvuldige veehouderij. Nu de grote groep nog."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Sinds deze "wetenschapper" "bewezen" heeft dat intensieve veehouderij veel beter is voor het milieu dan extensieve, vraag je je af hoe serieus zo'n man nog te nemen is.

  • no-profile-image

    Kritische Lezer, het gaat hier om een WUR-onderzoeker. Hoe serieus valt zulk een zakkenvullerskliek nog te nemen?

  • no-profile-image

    Martin Scholten weet niet waar hij over praat, daar heb ik 2 redenen voor, namelijk: 1 Zolang Nederland gidsland is zal er meer wezen dan nodig, want een goede gids bevat meer dan nodig is., en 2 als Nederland niet meer bezig is wat er volgens Martin nodig is is Nederland gidsland af. Dus Martin zal moeten antwoorden op de volgende vraag: moet Nederland gidsland blijven of hopeloos achterblijven?

Of registreer je om te kunnen reageren.