Home

Nieuws

Schippers zet ESBL-norm op voedsel op Europese agenda

Den Haag – Minister Edith Schippers van volksgezondheid wil Europese normen voor de toegestane hoeveelheid ESBL’s op voedsel. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer na vragen van PvdA-kamerlid Khadija Arib.

“Het stellen van normen voor ESBL-vormende bacteriën op voedsel is moeilijker dan het lijkt. De grote vraag is waar je de grens legt. Als je uit voorzorg een nul-norm instelt, kunnen we geen groente, fruit en vlees meer in de schappen leggen”, aldus Schippers. Schippers wil normering voor ESBL’s op voedsel Europees aanpakken. “Ik zet het op de agenda, met de wetenschap dat het wel eens lang kan duren”, zegt de minister.

Schipper meldt dat er op Europees niveau ook wordt gekeken naar het ontsmetten van voedsel voordat het in de winkel terecht komt. “Maar ook dit ligt heel gevoelig.”

In Nederland wordt bij vrijwel alle vleeskuikens ESBL gevonden, maar recent werd het ook in groente en biologische kip aangetroffen. De enzym-vormende bacteriën zijn voor gezonde mensen niet schadelijk en kunnen door middel van verhitting van vlees worden gedood.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.