Home

Nieuws

Schippers: Ehec O104 in Nederland nooit gevonden

Den Haag – De Ehec-bacterie O104 is in Nederland nog nooit aangetroffen op landbouwhuisdieren, levensmiddelen en andere producten van dierlijke oorsprong, schrijft minister Edith Schppers van volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

De Ehec O104 is de veroorzaker van de epidemie in Duitsland.

Andere Ehec-bacteriën zijn in Nederland wel voorgekomen. De VWA doet sinds 1999 onderzoek naar de ziekmakende variant van E.coli O104.

De VWA en het Productschap Tuinbouw doen aanvullend onderzoek naar Ehec in groenten. Alle monsters worden in een laboratorium van de VWA in Zutphen onderzocht.

Dit is het enige laboratorium in Nederland dat geaccrediteerd is voor bepaling van ziekteverwekkende E.colibacteriën. Tot nu toe werd hierbij nog niets aangetroffen. Bij een Nederlandse kweker en een handelaar, die uit voorzorg waren geblokkeerd, is op basis van onderzoek uitgesloten dat de onderzochte bedrijven bron van infectie zijn.

De VWA onderzoekt in samenwerking met supermarktorganisatie CBL en het Productschap Tuinbouw ook of komkommers zijn geïmporteerd van verdachte bedrijven uit Duitsland of Spanje. ”Tot nu toe zijn er geen verdachte partijen komkommers op de Nederlandse markt aangetroffen”, schrijft Schippers.

De politieke verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid ligt bij minister Schippers. Ze werkt daarbij nauw samen met staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.