Home

Nieuws

Schapenhouders boos over late uitbetaling bedrijfstoeslagen

Echt - De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) begrijpt niet waarom Dienst Regelingen (DR) een aantal bedrijfstoeslagen nog niet heeft uitgekeerd. Dat schrijft LWPS-voorzitter Erich Rhöse in een brief aan staatssecretaris Bleker.

Ondanks een zorgvuldige opgave heeft volgens de LWPS een aantal grote schapenbedrijven nog geen betaling ontvangen. Dit zou op een aantal bedrijven leiden tot financiële problemen.

DR heeft tot en met 29 april 54.302 bedrijfstoeslagen uitgekeerd. Het gaat om 90 procent van het totaal. Wat betreft het uitbetalen van de omnummersubsidies heeft DR 2.400 van de 2.613 aanvragers uitbetaald. Volgende week worden nog eens 200 relaties uitbetaald. Voor de overige bedrijven zijn volgens DR extra controles nodig. Wanneer deze bedrijven mogelijk nog een toeslag ontvangen hangt af van de individuele situatie van de aanvrager.

Rhöse geeft in de brief aan dat schapenhouders die hun dieren voor natuur-, landschap- en dijkbeheer inzetten ieder jaar lang op hun geld moeten wachten. Graslanden in natuurterreinen en op dijken zouden in de door DR beschikbaar gestelde kaarten niet gemakkelijk zijn in te tekenen. Daarom zouden elk jaar opnieuw controles worden uitgevoerd, ook in het geval dat de opgegeven percelen ten opzichte van het jaar ervoor niet veranderd zijn. Volgens Dienst Regelingen zijn tot en met 2 mei 3.342 subsidie-aanvragen voor agrarisch natuurbeheer uitbetaald. Het is niet duidelijk hoeveel aanvragen in totaal zijn ingediend voor agrarisch natuurbeheer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.