Home

Nieuws

'Schadevergoeding bloederkalveren niet meer dan redelijk'

Den Haag – Het zou niet meer dan redelijk zijn dat Pfizer een schadevergoeding betaalt aan de betrokken boeren die kalveren hebben verloren aan de bloederziekte na enting met het Pregsure vaccin.

Dit zegt Siem-Jan Schenk van de LTO – vakgroep melkveehouderij.

Pfizer heeft gisteren toegegeven dat er een link bestaat tussen het toedienen van het Pregsure vaccin aan moederdieren en het ontstaan van de bloederziekte bij kalveren. Over een causaal verband spreekt Pfizer echter niet. Het bedrijf is inmiddels gestart met onderzoek naar andere mogelijke factoren die bloederziekte kunnen veroorzaken.

Het percentage getroffen kalveren is klein ten opzichte van het totaal verkochte vaccinaties. ”Daarom moet zo’n groot farmaceutisch bedrijf toch eigenlijk niet moeilijk doen over compensatie” vindt Schenk. ”We wachten eerst af of het verband ook daadwerkelijk wordt bevestigd. Dan duiken we als LTO verder in de situatie. Mocht Pfizer toegeven dat het vaccin de enige factor is geweest in het ontstaan van de bloederkalveren dan gaat de juridische molen lopen. Zo ver zijn we nog niet, maar we blijven het zeker volgen”.

Volgens Schenk heeft de sector veel geleerd van de IBR affaire, een zaak die inmiddels meer dan tien jaar loopt waarbij het IBR vaccin van Bayer besmet bleek te zijn met het BVD virus. Bayer heeft destijds toegegeven dat het vaccin niet in orde was en schadevergoedingen zijn betaald aan de getroffen boeren. Echter, rechtszaken tussen de Stichting IBR/BVD schade en Bayer lopen nog steeds.

Of registreer je om te kunnen reageren.