Home

Nieuws

Saldo’s leghennen laagste sinds 2004

Den Haag – De saldo’s in de leghennenhouderij hebben het afgelopen kwartaal een dieptepunt bereikt. Ze staan op het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2004. Oorzaak: hoge voerprijzen en lage eierprijzen. Dat meldt het landbouweconomisch Instituut LEI in zijn kwartaalbericht over de leghennenhouderij.

Het saldo op een bedrijf met 50.000 leghennen daalde met bijna twee ton naar -21.000 euro per bedrijf. Zelfs de variabele kosten worden niet goedgemaakt, laat staan de vaste kosten, meldt het LEI. De eierprijs is gehalveerd tot 66 cent per kilo. De eieren brachten ruim 160.000 euro minder op dan in het zelfde kwartaal van 2010. De voerkosten zijn echter 29 procent hoger (30.000 euro voor een bedrijf met 50.000 hennen) dan vorig jaar. Het LEI stelt dat de saldo’s op scharrelbedrijven harder zijn gedaald dan op kooibedrijven.

Een belangrijke oorzaak voor de slechte prijsontwikkeling ligt in de Duitse markt. De Duitse legsector is twee jaar geleden al omgeschakeld op alternatieve systemen. De productie is weer volop op gang. Er werden in Duitsland in het eerste kwartaal 14 procent meer eieren geproduceerd dan in het eerste kwartaal van 2010. Bovendien was het leghennenbestand in de hele EU bijna 12 procent groter dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het LEI verwacht wel dat de leghennenstapel in de loop van dit jaar zal krimpen onder invloed van de omschakeling naar andere huisvestingssystemen. Tot nog toe is het echter duidelijk dat die omschakeling in een aantal lidstaten nauwelijks van de grond komt. Niet duidelijk is hoe de Europese commissie om wil gaan met die situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.