Home

Nieuws

SP begrijpt niets van miljoenencampagne nertsenhouderij

Den Haag – De SP is verbaasd over de dure reclamecampagne die de pelsdierhouderij heeft aangekondigd om het dreigende verbod op de sector van tafel te krijgen.

Eerder klaagde branchevereniging NFE er juist over dat het voorgestelde compensatiefonds veel te laag is.

”Het wekt bevreemding op dat zij menen het geld voor een miljoenencampagne te kunnen ophoesten”, zegt Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP). ”Dat bewijst hoe lucratief die sector is, er wordt daar goud geld verdiend. En dat is de doorslaggevende reden dat men zich met hand en tand tegen een verbod verzet.”

Volgens een voorstel van SP en PvdA wordt het houden van nertsen voor hun pels vanaf 2024 verboden. In theorie is een ruime meerderheid van de Tweede Kamer en, na de verkiezingen van 23 mei ook, de Senaat daar voorstander van. De NFE hoopt met televisiespots het tij te keren.

Van Gerven verwacht dat dit niet zal werken. ”Het is een gelopen race. De samenleving en de politiek zijn tegen de pelsdierhouderij.” Hij vindt dat de NFE in het belang van ondernemers het dreigende verbod moet accepteren. Door nertsenhouders voor te spiegelen dat dit nog afwendbaar is, maakt hun problemen straks alleen maar groter, aldus de SP’er.

Of registreer je om te kunnen reageren.