Home

Nieuws 216 x bekeken 3 reacties

SNM: verplicht mest vergisten zonder subsidie

Utrecht – Stichting Natuur en Milieu wil mestvergisting verplichten voor alle veehouders.

Niet vanwege de energieproductie, maar om de uitstoot van methaan uit mestopslag te verminderen. De stichting ziet dit als een vorm van afvalverwerking, waarvoor geen SDE-subsidie nodig is.

In een rapport getiteld ’Heldergroen gas’ keert SNM zich tegelijk sterk tegen co-vergisting. Energierijke restproducten uit de akkerbouw en uit de voedingsmiddelenindustrie zouden bij voorkeur verwerkt moeten worden tot diervoer. Alleen als dat niet kan, kunnen ze in de vergister, aldus SNM. Teelt van gewassen speciaal voor de vergister beoordeelt SNM als negatief, vanwege concurrentie met voedselproductie, emissies tijdens de teelt en lekkage van methaan uit het systeem.

Pure mest-vergisting zou economisch beter verantwoord zijn dan co-vergisting. De kosten per ton vermeden CO2-uitstoot zijn volgens SNM 25 keer zo laag. voor windenergie liggen die kosten nog vele malen lager.

De stichting wil verder dat er duurzaamheidscriteria komen voor biogas, groen gas, bio-elektriciteit en bio-warmte. De ’Cramer-criteria’ voor duurzaamheid van biobrandstoffen zouden moeten worden toegepast, aangevuld met de zogeheten indirecte landgebruikeffecten.

De maximale bijdrage van groen gas aan de energievoorziening is volgens SNM beperkt. Hooguit drie procent van het aardgasverbruik zou vervangen kunnen worden door biogas. Daarbij verdient de verzameling van gas in zogeheten ’hubs’, gevolgd door gebruik door bijvoorbeeld auto’s, effectiever zijn dan injectie in het aardgasnet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Prima, SNM, betalen jullie, dan beginnnen we morgen met de aanleg...

 • no-profile-image

  Verplichten: 'back to the USSR'.
  Bijbehorend 5-jaren plan: "heldergroen gas".
  Eén antwoord: njet!

 • no-profile-image

  Worden gemeenten ook verplicht vergunningen af te geven en omwonenden verboden bezwaar te maken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.