Home

Nieuws 197 x bekeken

'Risico gas- en olievondst in garantieregeling aardwarmte'

Den Haag – De garantieregeling voor aardwarmte moet bekeken worden op risico’s van vondsten van olie en gas.

Dat zegt Radboud Vorage, directeur van Greenhouse Geopower, het warmtebedrijf achter de aardwarmteboring in de Koekoekspolder. ”Die regeling is bedoeld om geologische risico’s af te dekken. Tot nu toe ging dat vooral om het thermische vermogen. De regeling zou zich ook moeten richten op risico’s die samen hangen met olie- of gasvondsten of het zoutgehalte.” Het ministerie kon daar vandaag niet op reageren.

Bij drie aardwarmteputten zijn nu gas- en olievondsten geconstateerd in warm water. Het risico op een dergelijke complicatie is groter dan verwacht, stelt Victor van Heekeren, voorzitter van het Platform Geothermie, nadat ook Duijvestijn in Pijnacker bekend maakte de warmtepompen te hebben stilgelegd na de vondst van gas in het water. Eerder maakte Ammerlaan al bekend door olievondsten de aardwarmteproductie te staken. Er zijn extra investeringen nodig en de exploitatie wordt onzekerder.

Toch ziet Van Heekeren vooralsnog geen blokkade op verdere ontwikkeling van bronnen in Nederland. ”Het is een extra investering, maar ik heb nog niemand gehoord die de plannen afblaast hierdoor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.