Home

Nieuws 793 x bekeken

Rijnvallei en Agruniek willen fuseren

Wageningen – Coöperatie Rijnvallei en coöperatie Agruniek starten een fusie-onderzoek.

Bij een positieve uitkomst, wordt begin september een voorstel neergelegd bij de 2.300 leden van Rijnvallei en de 400 leden van Agruniek. Door de fusie ontstaat na Agrifirm, De Heus, Forfarmers en Hendrix UTD het vijfde grootste voerconcern op de Nederlandse markt.

”Vanuit beide besturen en de directies gaan we onderzoeken of een fusie concrete voordelen oplevert voor onze leden”, zegt Martin Grift, directeur Rijnvallei. Op basis van gesprekken en vanuit eenzelfde coöperatieve gedachte en bedrijfsvoering is geconcludeerd dat er voldoende ledenvoordeel bestaat voor het onderzoeken van fusievoordelen.

Agruniek in Didam en Rijnvallei in Wageningen zijn vooral groot in de voerproductie. Ze zijn ook actief in de plantaardige sector. Rijnvallei realiseerde in 2010 een financiële omzet van 225 miljoen euro, versus 47,5 miljoen euro bij Agruniek. De omzet veevoeders van Rijnvallei bedroeg in 2010 443.000 ton. Agruniek kwam uit op 184.000 ton.

De besturen verwachten dat een gezamenlijke coöperatie zich in geval van fusie kan versterken op het gebied van kennis, producten, productontwikkeling en regionaal marktleiderschap voor de sectoren waarin de coöperaties actief zijn. Waar Rijnvallei sterker is dan Agruniek in de pluimveehouderij, geldt dat andersom voor de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.