Home

Nieuws

Rijnvallei en Agruniek: fusie in september mogelijk

Didam – De leden van Rijnvallei en Agruniek leggen fusieplannen begin september voor aan de leden.

Voor die tijd onderzoekt een commissie, gelijk opgebouwd uit vertegenwoordigers van de coöperaties, de voordelen. Volgens directeur Johan Schuttert van Agruniek kunnen argumenten tegen de fusie eigenlijk alleen emotioneel zijn.

Rijnvallei kan bij een fusie met Agruniek profiteren van diens expertise in de varkenshouderij en met CCM-voer (maiskorrel plus kolf). Andersom kan Agruniek profiteren van de kennis van Rijnvallei van de pluimveehouderij en duurzame voerconcepten. ”Rationeel is dit echt een heel goed idee. Onze resultaten waren goed en op korte termijn is samengaan niet nodig. Op de middellange termijn echter wel.”

De kosten van innovatie lopen op, erkent Schuttert. ”In de varkenshouderij komt bijvoorbeeld de discussie over berenmest op. Het is een markt die in beweging is en blijft, ook omdat resultaten van boeren onder druk staan. De tijd van routine is voorbij, en dan moet je kijken naar partners voor vooruitgang.”

De kans dat uit een verder onderzoek blijkt dat uit fusie te weinig of geen voordeel te behalen valt, is volgens Schuttert klein. ”Vanzelfsprekend hebben we wel wat vooronderzoek gedaan. Als coöperatie ken je een verantwoordelijkheid naar de leden toe. Dit soort nieuws gooi je er niet zo even uit”, aldus de topman van de Achterhoekse onderneming.

Schuttert benadrukt dat de nieuwe coöperatie, als het een feit wordt, nog steeds uitgaat van regionale bediening. ”Het is geen doel uit te groeien tot een landelijke speler, het is echt Gelderland en een beetje meer. Bij grote fusies ben ik altijd bang dat het directe belang voor leden verloren gaat. Maar de hoofdkantoren in Didam en Wageningen staan 40 km uit elkaar. Als Friesland Foods en Campina samen kunnen gaan, dan lijkt dit me toch allerminst een brug te ver.”

Of registreer je om te kunnen reageren.