Home

Nieuws 299 x bekeken

Resultaten vogelpestmonsters woensdag bekend

Zoetermeer – De bloedmonsters van alle 62 bedrijven rondom het met vogelpest besmette bedrijf in Kootwijkerbroek worden vandaag naar het lab gestuurd.

De resultaten worden woensdag verwacht.

Een woordvoerder van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) meldt dat op basis van alle testen woensdag een basis overleg plaatsvindt. Er geldt op dit moment een vervoersverbod van pluimvee(producten) in een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf. ”Als alle bedrijven in de straal van 3 kilometer negatief blijken te zijn kan het ministerie van ELI enkele maatregelen intrekken, bijvoorbeeld dat eieren mogen worden afgevoerd en dieren naar de slacht mogen worden gebracht” volgens het PPE.

Als enkele omringende bedrijven ook besmet blijken te zijn blijft het vervoersverbod van 21 dagen gelden zonder versoepelende maatregelen. ”De kosten voor de sector kunnen dan enorm oplopen door de extreme dichtheid van het gebied” zegt het PPE. Op de omliggende bedrijven in het beperkingsgebied staan in totaal 1,4 miljoen stuks pluimvee op totaal 62 bedrijven. ”Na woensdag kunnen we pas echt inschatten wat de exacte schade is” meldt het PPE.

Bij de vorige vogelpest uitbraak in maart dit jaar in Schore ging het slechts om één pluimveebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.