Home

Nieuws

Rekenkamer: slechte inspectie grasmaaien Rijkswaterstaat

Den Haag – Rijkswaterstaat is er opnieuw niet in geslaagd beter te registreren of gras in de bermen van wegen goed wordt gemaaid.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het dinsdag gepubliceerde rapport over het jaarverslag 2010 van het voormalige ministerie van Verkeer & Waterstaat. De controlerende instantie wijst al sinds 2006 op dat euvel.

Rijkswaterstaat huurt loonwerkers om het gras in bermen niet te hoog te laten worden. In 2010 gaf de dienst 72 miljoen euro uit aan dergelijke onderhoudscontracten. De dienst moet controleren of dat geld goed wordt besteed en daarom controleren of de grasmaaiers goed werk verrichten. Als de inspecteurs zien dat het gras te hoog is, schrijven ze dat echter niet altijd in de boeken. Daardoor kan de dienst in zulke gevallen geen boetes opleggen aan de loonwerkers, aldus de Rekenkamer.

Destijds zegde toenmalig minister Camiel Eurlings (Verkeer) verbeteringen toe, maar de controleurs zien dat nog niet terug in de stukken. ”We signaleren dat de uitvoering van het toezicht en de tekortkomingenprocedure onvoldoende is”, staat in het rapport. ”Wel merken we op dat het financieel belang van deze manier van contractbeheersing de komende jaren afneemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.