Home

Nieuws

Regio’s op de bres voor kleine boer

Brussel – Lokale en regionale overheden in Europa vrezen dat kleine boerenbedrijven de dupe worden van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van het zogeheten Comité van de Regio’s in Brussel. Volgens de centrumrechtse rapporteur Luis Durnwalder (gouverneur van de Italiaanse provincie Bolzano) moet het beleid eerlijker worden voor kleine en middelgrote ondernemers, zeker wanneer deze ook nog eens zijn gevestigd in gebieden met natuurlijke handicaps.

Gevaarlijk is wat dat betreft de liberalisering van de melksector, stelt het Comité. Dit beleid wordt in principe gesteund, omdat het kansen biedt tegemoet te komen aan de stijgende vraag.

Tegelijkertijd wijzen de regio’s ook op de keerzijde van de medaille: prijsvolatiliteit. Nieuwe marktmaatregelen zijn nodig om kleinere producenten tegen al te grote schommelingen te beschermen, stellen zij.

Het Comité van de Regio’s is een adviesorgaan van de Europese Commissie en de Europese Raad. Op sommige beleidsterrein, waaronder milieu en regionaal beleid (maar niet landbouw), zijn die laatste twee instanties verplicht de lokale en regionale vertegenwoordigers te raadplegen. Het Comité, dat 344 leden telt waarvan 19 uit Nederland, heeft echter geen stem in het besluitvormingsproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.