Home

Nieuws

Rechtszaak Nigeriaanse boeren tegen Shell

Amsterdam – Milieudefensie eist samen met vier Nigeriaanse boeren inzage in interne bedrijfsdocumenten van Shell.

Deze moeten meer licht werpen op de grootschalige olievervuiling die de multinational veroorzaakt in Nigeria.

Via een zogeheten exhibitieverzoek eist advocaat Michel Uiterwaal, werkzaam bij advocatenkantoor van Böhler en Zegveld, inzage in een dertigtal documenten van Shell. De rechtszaak loopt sinds 2008 en is gestart omdat Shell verzuimt door haar gelekte olie op het land en in de visvijvers van de boeren op te ruimen.

De gedupeerde Nigeriaanse boer Eric Dooh, de zoon en erfgenaam van een van de vier Nigeriaanse eisers, is aanwezig bij de zitting. Hij staat dan oog in oog met vertegenwoordigers van Shell.

De dertig documenten van Shell zijn onder meer belangrijk om vast te stellen dat onzorgvuldig handelen van Shell heeft geleid tot de olielekkages en dat Shell onjuist heeft gehandeld in haar reactie. Het gaat onder meer om stukken over het onderhoud aan en de kwaliteit van oliepijpleidingen in de Niger Delta. Daarnaast wil de advocaat via het exhibitieverzoek aantonen dat het hoofdkantoor van Shell in Den Haag nalatig is geweest bij de aansturing van de dochteronderneming in Nigeria.

Woordvoerder Geert Ritsema van Milieudefensie: ”Met deze procedure willen we Shell dwingen tot meer transparantie en tot het nemen van verantwoordelijkheid. Wat Shell in Nigeria laat gebeuren, zou hier ondenkbaar zijn. Stel je voor dat Shell in Nederland duizenden liters olie laat stromen over boerenakkers zonder het op te ruimen of te compenseren.”

De uitspraak wordt medio juni verwacht. De zitting op donderdag 19 mei is openbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.