Home

Nieuws 166 x bekeken

Rabobank: suikerprijs wellicht te ver gezakt

Utrecht – De suikerprijs is mogelijk verder gedaald dan nodig wanneer gekeken wordt naar de marktfundamenten.

Dat schrijft de Rabobank in een analyse. Hoewel extra productie in Thailand het verwachte overschot op de suikermarkt met 2 miljoen ton opvoert, blijft de verwachte eindvoorraad bijzonder laag. De markt blijft daardoor sterk afhankelijk van weerschokken.

De Thaise suikerproductie in het seizoen 2010/2011 is in maart fors naar boven bijgesteld, van 7,7 miljoen ton tot 9,5 miljoen ton. Daardoor wordt nu verwacht dat de productie niet 1 miljoen ton hoger zal uitkomen dan de consumptie. Het surplus zal eerder 3 miljoen ton bedragen. De verhouding voorraden/consumptie blijft echter laag.

De prijs voor het eerst aflopende contract is door de herziene oogstverwachting voor Thailand op de Londense LIFFE-beurs getuimeld tot circa 590 dollar (4167 euro) per ton. De aandacht moet wat Rabo-analisten betreft nu vooral gaan naar de productie in het zuiden en midden van Brazilië. De meningen over de omvang van het suikerriet lopen hier ver uiteen.

De vraag naar suiker is volgens de bank stabiel. In met name Polen en de Baltische republieken zijn volgens Rabobank lokaal tekorten aan suiker. Men rijdt de grens over om suiker te kopen bij de Duitse groothandel. De tekorten zijn een gevolg van de relatief lagere suikerprijs in de EU ten opzichte van de wereldmarktprijs. Hierdoor heeft het aanbod zich niet voldoende aangepast aan de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.