Home

Nieuws 1008 x bekeken

Rabobank: solvabiliteit steeds belangrijker

Utrecht – Rabobank vindt dat agrarische bedrijven grosso modo een solvabiliteit moeten handhaven van ten minste 30 procent. Dat zegt directeur coöperatie, bestuur en duurzaamheid Dirk Duijzer.

Volgens Duijzer zijn eisen van 40 tot wel 50 procent in andere landen heel gewoon, en moeten ook Nederlandse boeren en tuinders gaan wennen aan wat hogere percentages. ”Dat past bij een ander risicoprofiel: de markten worden beweeglijker.”

Duijzer deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Landbouwjournalisten. De Rabobank zag het financieringsvolume in vrijwel alle agrarische sectoren in 2010 dalen. Alleen in de akkerbouw en pluimveehouderij kon een duidelijke plus worden genoteerd. ”De stilstand tot daling van het financieringsvolume is geen teken dat de bank strenger is”, aldus Duijzer. ”Er komen gewoon minder kredietaanvragen binnen.

Voor veel ondernemers is het ook verstandig geen krediet te vragen.” Duijzer zei dat de bank eerder met name glastuinbouwbedrijven veel krediet heeft verstrekt, achteraf teveel, in de veronderstelling dat de productiviteit met de investeringen mee zou stijgen. Dat bleek na een aantal jaren niet meer het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.