Home

Nieuws

PvdA viert 65e jaar op Dag van de Arbeid

Den Haag - De Partij van de Arbeid grijpt zondag de internationale Dag van de Arbeid, 1 mei, aan om het 65-jarige bestaan te vieren. In Zwolle komen zondagmiddag tal van PvdA-prominenten bij elkaar voor het jubileum van de 'Rooie Familie'.

De PvdA werd op 9 februari 1946 opgericht en kwam voort uit de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Vrijzinnige Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. De initiatiefnemers wilden de sociaal-democratie breder trekken. Niet alleen de arbeidersklasse moest het beter krijgen, ook andere geledingen van de maatschappij en individuen hadden recht op ontplooiing.

PvdA-leider Job Cohen bezoekt in het kader van de 1 Mei-viering zondagochtend ook het Spiekmanmonument in Rotterdam. De Dag van de Arbeid heeft een Amerikaanse oorsprong. De Amerikaanse vakbonden riepen in 1889 deze eerste dag van mei, waarop altijd veel arbeidscontracten werden gesloten, uit tot stakingsdag voor een acht-urige werkdag. In Parijs werd tijdens het oprichtingscongres van de Tweede Internationale, ook in 1889, 1 mei echt uitgeroepen tot Dag van de Arbeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.