Home

Nieuws 165 x bekeken

PvdA en Groenlinks willen komkommerstop

Den Haag – PvdA en Groenlinks vinden dat minister Edith Schippers van volksgezondheid uit voorzorg adviseert om voorlopig geen komkommers te eten.

Dat blijkt tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer, waarbij vragen werden gesteld over de Ehec-bacterie. Groenlinks-kamerlid Linda Voortman vindt dat de regering vooral oog heeft voor de economische gevolgen voor de tuinders en niet voor de volksgezondheid.

”We kunnen toch uit voorzorg tijdelijk geen komkommers eten”, zegt Liesbeth van Tongeren van Groenlinks. Ook PvdA-kamerlid Khadija Arib pleit voor een tijdelijke stop. ”Als we een week geen komkommers eten gaat niemand dood”, zegt het kamerlid. Minister Schippers blijft bij het advies dat ze van deskundigen krijgt om extra goed op de hygiëne te letten en groeten extra te wassen en waar mogelijk te schillen en te koken. ”Deskundigen zeggen dat het advies om geen groente meer te eten schadelijker is voor de volksgezondheid dan het advies om extra hygiënemaatregelen te nemen. Bovendien moet een advies wel gebaseerd zijn op feiten. Het is nog steeds niet duidelijk waar de Ehec-bacterie vandaan komt”, aldus Schippers. Ze noemt de situatie in Duitsland, waar vijftien mensen zijn overleden en honderden mensen ziek zijn geworden, zeer ernstig.

CDA-kamerlid Ger Koopmans steunt de minister in haar beleid. ”Het grote probleem in Duitsland wordt niet kleiner door paniekmaatregelen hier”, zegt Koopmans. Die vraagt of er een extra advies is voor mensen die naar Duitsland gaan, aangezien de drie Nederlandse patiënten de infectie allen in Duitsland hebben opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.