Home

Nieuws

Parketvloer monumentenwoning aftrekbaar

Breda - Een eigenaar van een monumentenwoning heeft in 1986 heeft de door waterschade aangetaste parketvloer verwijderd. Vervanging door zo'n zelfde vloer vindt plaats in 2007. De rechtbank is van oordeel dat sprake is van onderhoudskosten en niet van huurderslasten. De kosten van de parketvloer zijn daarom aftrekbaar

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Breda de volgende:
Een woningeigenaar woont in een woning die is ingeschreven in het register als bedoeld in art. 6 of 7 van de Monumentenwet 1988.

In 2007 laat hij de ondervloeren in de voor- en achterkamer vernieuwen en brengt hij een visgraatparket aan gelijk aan de originele parketvloer die hij na aankoop in 1986 wegens waterschade heeft laten verwijderen, en naar eigen zeggen tijdelijk heeft vervangen door een tapijt. De parketvloer is met spijkers vernageld op een ondervloer. De totale kosten bedragen € 6.950. In geschil is de aftrekbaarheid van de kosten. De inspecteur vindt dat het om huurderslasten gaat die niet aftrekbaar zijn.

De rechtbank Breda oordeelt dat het bij de kosten van het leggen van een parketvloer in een monumentenwoning gaat om aftrekbare onderhoudskosten en niet om huurderslasten. De eigenaar heeft volgens de rechtbank aannemelijk gemaakt dat hij de kosten heeft gemaakt om de woning in bruikbare staat te herstellen en de aldus ingetreden achteruitgang op te heffen.

De rechtbank neemt hierbij in aanmerking dat hij na aankoop van de woning in 1986 de door waterschade aangetaste parketvloer heeft verwijderd. De eigenaar heeft de ondervloer tijdelijk (21 jaar) afgedekt met tapijt en dit in 2007 laten vervangen door een nieuwe parketvloer die vergelijkbaar is met het originele parket.

Uit het feit dat hij de kosten van het tapijt nooit in zijn aangifte heeft opgevoerd, blijkt dat het tapijt vanaf het begin als tijdelijk is bedoeld. Volgens de rechtbank is er in dit geval geen sprake van huurderslasten. Een huurder zal normaliter namelijk niet de kosten op zich nemen om een vloerbedekking te laten vervangen door een gespijkerde parketvloer in deze prijsklasse. Het beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.