Home

Nieuws 222 x bekeken

PT: risico GMO-claim voor bedrijven nu te groot

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) wil tuinbouwbedrijven en de eigen organisatie beter beschermen tegen miljoenenclaims van de Europese Commissie over Gemeeschappelijke Marktordeninggelden (GMO).

Daarvoor voert het PT nu overleg met het ministerie van ELI. Aanleiding is de claim van circa 24 miljoen euro die de commissie vorige maand bekendmaakte. Nederland moet dit bedrag terugbetalen na controles over de jaren 2005 tot 2007. Formeel wil de Europese Commissie dat Nederland het bedrag terugvordert bij de betreffende telersvereniging, maar zal hier niet zelf op toezien.

Het PT wil dat het schap of betreffende bedrijven niet dergelijke risico’s op terugbetaling lopen. Volgens PT-secretaris Michiel Gerritsen zijn de risico’s te groot door onduidelijkheid in regelgeving. Interpretaties van de GMO-regelgeving worden door de Commissie achteraf anders uitgelegd. Ook zijn de aansprakelijkheidsbepalingen nu te ruim.

Het ministerie van ELI zal de GMO-claim naar verwachting juridisch aanvechten. Dat kan enkele jaren in beslag nemen. Het PT stelt niet op te draaien voor de claim, net als de betroffen telersvereniging.

Het PT besteedt de uitvoering van de GMO-regels mogelijk in oktober al uit aan een nieuwe werkorganisatie, maar zal verantwoordelijk blijven, stelde Gerritsen. Dan moet wel de aansprakelijkheid voor PT en bedrijfsleven verbeteren, stelt de PT-secretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.