Home

Nieuws

PT gaat uitvoering van het noodfonds doen

Den Haag - Het Productschap Tuinbouw wordt uitvoerder van het steunregeling voor tuinders die economische schade lijden door de Ehec-crisis. Dat blijkt tijdens een persconferentie waarin staatssecretaris Henk Bleker van landbouw bekend maakt dat hij via Europese regelgeving een noodfonds van 10 miljoen euro instelt.

De sector draagt daar, in navolging van de Europese eisen, 10 miljoen euro aan bij.
"Ik dien de aanvraag dinsdag in in Brussel. Het geld komt dan binnen enkele weken beschikbaar voor de tuinders", zegt Bleker. Voor de inrichting en uitvoering van de regeling is het productschap verantwoordelijk. Zij zullen ook bepalen hoeveel geld individuele tuinders krijgen en wanneer ze in aanmerking komen voor de steun.

Omdat België op dezelfde manier een steunregeling voor tuinders heeft ingesteld is te verwachten dat Brussel ook akkoord gaat met de Nederlandse aanvraag.
Bleker gaat tijdens de informele landbouwtop in Hongarije dinsdag ook pleiten voor een Europees fonds voor getroffen telers.

De Ehec-bacterie heeft in Duitsland inmiddels elf doden veroorzaakt. Ruim 400 mensen liggen op de intensive care. Een oorzaak van de besmetting met de ziekmakende variant van E coli is nog niet bekend, maar het vermoeden is dat de infectie uit rauwe groenten zoals komkommers komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.