Home

Nieuws

PT: controle op peiling draagvlak ondernemers

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw zal er op toezien dat de draagvlakpeiling onder 31.500 bedrijven op een juiste wijze verloopt.

Zo controleert het of niet teveel internetstemmen van één computer afkomstig zijn. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de internetpeiling die vandaag begint. Zo voorkomt het dat stemmen geronseld worden en zo de uitslag beïnvloed wordt.

Alle geregistreerde bedrijven hebben een brief ontvangen over de peiling. Per bedrijf wordt een mening gevraagd over alle activiteiten van het schap. Een ondernemer met meerdere bedrijven kan dus even zoveel keer stemmen. Zo stelde Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO, donderdag nadat hij drie brieven had ontvangen. Het PT wil de uitkomst inbrengen in de politieke discussie later dit jaar.

Het PT sluit met de start van de peiling een campagne af onder ondernemers. Zo was Anneke van de Kamp, plaatsvervangend secretaris van het PT, dinsdag in Emmen voor een lezing over het PT voor LTO Noord Glaskrachtleden. In totaal bezochten PT-medewerkers de laatste maanden via bijeenkomsten circa 3.000 tuinders en handelaren. Van de Kamp bemerkte veel onwetendheid over het schap. Dat gebrek aan kennis beïnvloedt de mening over het schap. "Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat je als teler niet kunt meepraten over de hoogte van de heffing. Als je vertelt hoe het werkt, verandert de mening vaak."

Het PT besloot met onderzoeksbureau Blauw Research tot een internetpeiling. Oudere ondernemers zonder computervaardigheden kunnen in de problemen komen, stelde KAVB-voorzitter Jacques Langeslag. Het PT adviseert deze telers bij kennissen of buren aan te kloppen voor hulp, of naar het PT-gebouw te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.